Recepty pro horkovzdušný friťák RL-AF3

NĚKOLIK TIPŮ, ABYSTE SI NA POKRMECH ZE „ZDRAVÉHO FRIŤÁKU“ SKUTEČNĚ POCHUTNALI

  •  Při smažení v trojobalu přidejte do strouhanky trochu oleje. Pokrm nebude tolik suchý a lépe se propeče.
  •  V trojobalu použijte místo strouhanky mleté kukuřičné lupínky (corn flakes). I bez tuku jsou křupavější než strouhanka.
  •  Vyzkoušejte rozprašovač na olej. Tím můžete pokrm před vložením do fritézy lehce poprášit – bude lépe chutnat, lépe se propeče a obsah tuku zůstane minimální.
  •  Pokud se vám bude jídlo lepit na mřížku košíku, můžete vypodložit pečicím papírem.
  •  Vyzkoušejte kvalitní oleje – olivový, lněný, kukuřičný, sezamový.  Ftritéza se výborně hodí i k ohřevu smažených či grilovaných potravin – řízků i dalšího – vše je křupavější než z mikrovlnky.
  •  Vyzkoušejte i další obalovací směsi, např. japonské: strouhanka Panko oproti klasické strouhance krásně drží na připravovaném pokrmu a tuk se do ní vsakuje podstatně méně. Rovněž lze obalovat do škrobu, ať již bramborového či kukuřičného. Další možností je směs tempura, která se pouze smíchá s vodou a je vhodná k obalování mořských plodů a zeleniny.
  •  Při přípravě tučných jídel nalijte do spodního šuplíku trochu vody, odkapávající tuk se nebude připalovat a nepříjemně páchnout. Takto můžete připravovat slaninu, klobásky, ale třeba i burgery.
  •  V polovině přípravy pokrm obraťte či promíchejte.
  •  Někdo doporučuje fritézu před přípravu přeci jen na dvě tři minutky nechat předehřát.
  •  Kompenzujte tuk kořením – pro začátek vyzkoušejte například cayenský pepř, uzenou papriku, sušený česnek a cibuli nebo třeba uzenou mořskou sůl.

 A několik receptů - další najdete v kuchařce, kterou dodáváme spolu s hrncem:

FALAFEL

Když už máte cizrnu uvařenou, můžete zkusit i další specialitu původem z Egypta.
Na přípravu falafelu budete potřebovat:
 2 lžičky olivového oleje

 1⁄2 šálku cibule na kostičky  1⁄2 šálku strouhané mrkve
 1⁄2 šálku slaných kešu oříšků  1 šálek ovesných vloček

 2 šálky vařené cizrny (nebo jedna konzerva)
 2 lžíce sojové omáčky
 šťáva z 1 citronu

 1 lžíce lněného šrotu (nebo jiné
mouky)
 1 lžička mletého kmínu a 1 lžička sušeného česneku  1⁄2 lžičky kurkumy

 

air-fryer-falafel-balls

 

Na pánvi zahřejeme olej a až když je horký, přidáme cibulku a mrkev a 7 minut pečeme do měkka, poté vsypeme do velké mísy. Rozemeleme kešu oříšky a vločky, přidáme do mísy a okořeníme. Rozmixujeme cizrnu s citrónovou šťávou a sojovou omáčkou dohladka (sem tam nějaká hrudka i zapomenutá kulička cizrny je naprosto v pořádku). Z těsta vytvaruje 12 kuliček, které můžeme postříkat olejem, a poté vložíme do fritovacího košíku. Fritujeme 12 minut na 180 °C, přičemž v polovině obrátíme nebo protřepeme. Podáváme například na salátu z rukoly, mrkve, cibulky a černých oliv a zalijeme dipem z tahini (1⁄4 šálku tahini, lžička citronové šťávy, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce vody, 1 lžíce sojové omáčky, kousek mletého zázvoru, 1⁄2 lžičky sušeného česneku).

 

POMMES AMANDINE ANEB BRAMBORY S MANDLEMI

Tradiční brambory v netradiční úpravě.

Potřebné suroviny:

 300 g oloupaných brambor  1 žloutek
 1 vejce
 30 g mletých mandlí

 15 g másla
 25 g mandlových lupínků  strouhanka
 hladká mouka

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do studené vody, přivedeme k varu, osolíme a vaříme 15 minut. Necháme okapat a rozmačkáme či rozmixujeme na purée nebo-li kaši. Osolíme, opepříme. Přidáme žloutek, mleté mandle a máslo. Dobře promícháme. Na čtvrt hodinky dáme uležet do chladničky, poté tvarujeme malé kuličky. Ty posléze obalíme v mouce, rozmíchaném vajíčku a směsi strouhanky s mandlovými lupínky. Takto je opět necháme odpočinout. Následně je postříkáme olivovým olejem a vkládáme do Airfryeru nastaveného na 180 °C a pečeme do zlatova, přičemž občas košík vyndáme a protřepeme.

 

pommes-de-terre-amandine-au-four-ou-c3a0-la-friteuse-recette

 

Varianta: pommes noisette: místo mandlí přidáme do těsta 4 lžíce bramborového škrobu, případně ochutíme stroužkem česneku a šalotkou a i při obalování mandle vynecháme... Vlastně dostáváme takové naše krokety.

S čím se pommes amandines jedí? Jsme ve Francii, první se nabízí trocha salátu se sýrem. Nebo s ochuceným tvarohem – bílý tvaroh smíchaný se solí, kořením (česnek, šalotka) a čerstvými bylinkami (petrželka, ale třeba také sušená či čerstvá máta) a k tomu opět trocha salátu zalitého olivovým, ale také nějakým oříškovým olejem.

 

KŘUPAVÉ TOFU KOSTIČKY

Tofu ke zdravé stravě prostě patří!

Potřebné suroviny:

 1 kostku přírodního tofu
 1⁄4 šálku kukuřičného škrobu  1 lžička uzené červené papriky

Škrob promícháme s červenou
paprikou (škrob vytvoří
výbornou křupavou krustu).
Tofu nakrájíme na kostičky a obalíme ve směsi. Vložíme do fritovacího košíku a smažíme na 180°C po dobu 12 minut (zhruba). Každé 4 minuty košík protřepeme. Můžeme posypat sekanou cibulovou a petrželovou natí.

 

Air-Fryer-Tofu-with-Smoked-Paprika-@Vegetarianmamma.com-2

 
 
 
 
 
 
 
Centrum soukromí