OTÁZKY

Jaké jsou výhody keramického, mramorového a diamantového nádobí?

Pro zjednodušení budeme používat označení keramika jak nádobí s keramickou vrstvou, tak pro nádobí s vrstvou mramorovou i diamantovou. Rozdíl vysvětlíme později.

Keramické nádobí je antiadhezní. To znamená, že se v porovnání s nerezovým nádobím mnohem méně připaluje a jídlo je možné připravovat i prakticky bez tuku. Ocení to i ti, kteří s tukem nemají problém. Vyhnete se totiž použití přepáleného tuku tím, že můžete například při přípravě palačinek nebo lívanců dát tuk přímo do těsta, a tak se vám při pečení nepřipaluje.

Další výhodou je citlivost k potravinám. Potraviny obsahují bohaté spektrum živin mj. vitamínů a minerálů. Vařením se pak živiny ničí. Některé už jen samotnou tepelnou úpravou, další pak při styku s kovem. Je nasnadě, pokud se styku s kovem vyhnete, například používáním keramického nádobí a nožů, výsledný pokrm bude kvalitnější. To se projeví jednak na chuti, ale třeba i na tom, do jaké míry vás připravený pokrm zasytí. Je známo, že mnohdy tělo reaguje zdáním hladu na nedostatek určitých živin. Tím, že budete jíst kvalitní potraviny, můžete pravděpodobnost této iluze hladu snížit, což v konečném důsledku pocítíte na váze i na oblečení.

Jaký je rozdíl mezi keramikou, mramorem a diamantem?

Nejvýznamnější rozdíl je estetický. Keramika je bílá, což má své estetické hledisko, ale může to být i praktické při přípravě některých pokrmů, kdy barva hraje roli, např. jíška, polévky, karamel, omáčky apod. Mramor tmavší, jakékoli nečistoty či případné odřeniny jsou méně vidět, což má své výhody i nevýhody - můžeme to přirovnat k bílému a tmavému oblečení - obojí má své. 

Diamantový povrch, tzn. keramika s přídavkem krystalků syntetického diamantu, je specifický svým vzhledem, ale i svou odolností, byť i zde platí doporučení vyhnout se styku s kovovými předměty (kovové metly, drátěnky, nože).

Jak je to s mytím v myčce? 

V návodu k použití nádobí se dočtete, že keramické nádobí je vhodné před prvním použitím mírně potřít tukem a setřít hadříkem. Tuk totiž podporuje antiadhezní vlastnosti nádobí. Naopak mycí prostředky na nádobí tuk rozpouštějí. Navíc jsou různě agresivní a jejich vlastnosti není možné garantovat. Nádobí udělá lépe, když je pouze otřete hadrem bez použití čisticího prostředku. Testovali jsme však nádobí i v myčce a nádobí nijak netrpělo. Největší riziko v myčce je paradoxně dáno možností odření o kovové části myčky. Někdy se také může stát, že s některými detergenty nádobí reaguje tak, že spodní část může špinit. V tomto případě stačí omýt hadrem a zvážit volbu čisticích prostředků, viz níže. 

Jsou hrnce a pánve vhodné do trouby? 

Pokud chcete něco vyloženě péct v troubě, delší dobu při vysoké teplotě, určitě doporučujeme raději pekáč, například ARG34 lze použít jak na sporáku, tak v troubě. Sady hrnců a nově i jednotlivé kusy, které neobsahují žádné plastové součásti, je rovněž možné dát do trouby, neboť zde není, co by se vysokou teplotou poškodilo. Poklice hrnců snesou jistě teplotu do 200 °C. 

Jak je to s obsahem škodlivých látek?

Naše nádobí neobsahuje PFOA. Co to znamená? PFOA neboli perfluorooctanoická kyselina („C8“) je využívána jako pomocná látka při výrobě dispersí PTFE a dalších fluoropolymerů, využívá se pro své voděodolné vlastnosti, bývá složkou některých nepřilnavých povrchů, například teflonu. Velmi špatně se rozkládá a pouze pomalu se odbourává z lidského těla.

Jak zajistit co nejdelší životnost keramického nádobí?

V první řadě zabraňte styku s kovovými částmi, ať už se jedná o kovové nádobí jako různé obracečky apod., tak o mytí v myčce. Pokud máte pocit, že se nepřilnavé vlastnosti nádobí ztrácí, ošetřete je tukem jako před prvním použitím. Velikou roli hraje i volba čisticích prostředků - viz níže. 

Jaký je rozdíl mezi noži keramickými, ocelovými, noži s antiadhezní vrstvou a dalšími noži v nabídce?

Keramické nože neobsahují kov, který může "zabíjet" určité živiny v potravinách, zejména v ovoci a zelenině. Možná k vám v minulosti dorazila tzv. kefírová houba, která měnila plnotučné mléko na kefír. Houba však nesměla přijít do styku s kovem, jinak umřela. Podobně se chovají i jiné živé látky. Další výhodou keramických nožů je, že zůstávají ostré a není třeba je brousit. Používáme je např. i v našem skladu k řezání kartonů a fungují skvěle. Nevýhodou naopak je jejich křehkost. Když se jimi pokusíte otevřít konzervu či uříznout kost nebo zmrzlinu, můžou se snadno zlomit. 

Ocelové nože naopak jsou bytelné, stará dobrá klasika. Je těžké je zlomit, ale je nutné je brousit, neboť se po čase ztupí. Některým látkám obsaženým zejména v ovoci a zelenině pak kontakt s kovem může škodit. Na krájení masa, včetně kostí, tužší zeleniny např. zelí či melounů, zmrzlých potravin, třeba špenátového protlaku, jsou ideální.

Ocelové nože potažené antiadhezní vrstvou jsou do jisté míry kompromisem. Antiadhezní povrch má antibakteriální úpravu a snadno se čistí. Nabízejí také velké množství designových variant. Jsou zkrátka krásné. Je však třeba je stejně jako ocelové nože pravidelně brousit. Při broušení je třeba brousit pouze ostří, aby nedošlo k poškození keramické vrstvy. Nespornou výhodou je i jejich originální design

Existuje pověra, že nože by se neměly dávat jako dárek. Je to pravda?

Ano, údajně přeříznou vztahy s obdarovaným. Existuje ale protiopatření. Dárek převažte červenou stuhou a přidejte minci na „vykoupení“ pověry. Vztahy s obdarovaným zůstanou zachovány a navíc bude mít radost z hezkého a praktického dárku

Proč nakoupit právě ve vašem obchodě?

S Royalty Line žijeme. Od vstupu na český trh nádobí sami používáme a zkoušíme. Kdykoli k nám napíšete, zavoláte nebo přijdete, dostane se vám kompetentní odpovědi od někoho, pro koho nádobí ani klienti nejsou položkou v seznamu. Poznáte to i z našich zcela originálních popisků. 

Jsou situace, kdy se nám při nejlepší vůli nepodaří vyhovět přání zákazníků. Zasekne se dodávka, vloudí se chyba, přehlédne se skladník. I v tuto chvíli se snažíme se zákazníky mluvit a najít řešení, aby zákazníkovy potřeby nezůstaly nezodpovězené. Řídíme se marketingovou poučkou: Snažte se vždy dát zákazníkovi o trochu víc, než čeká. 

Záleží na volbě čisticích prostředků?

Jsme zvyklí věnovat pozornost výběru potravin, obsahu chemických přísad, hlídáme takzvaná "éčka", jsme si vědomí toho, že příliš nízká cena s sebou nese řadu chemikálií a náhražek. Mnohdy nám ale uniká, že i čisticí prostředek, v němž nádobí myjeme, svým způsobem také konzumujeme. Pokud tedy koupíme to nejlevnější, co nám přijde pod ruku, je pravděpodobné, že to nebude pro naše tělo a ani pro naše nádobí to nejlepší, o tom, co s odpadní vodou vracíme do přírody, ani nemluvě. Na trhu je stále více dostupných šetrných ekologických prostředků, které dělají dobře přírodě, vašemu nádobí a především - vašemu tělu. Na dotaz vám rádi zašleme námi ozkoušené vzorky k otestování. 

Pokud se o věci zajímáte ještě do větší hloubky, možná vás zaujmou i doporučení od paní Olgy Buškové:

Jak do toho správně říznout…

Možná, jste se setkali s pověrou, že nože nejsou vhodné jako dar, neboť mohou zpřetrhat vztahy mezi dárcem a obdarovaným. Přišlo nám to škoda, protože se díky spojení krásy, praktičnosti a dostupné ceny jako dárek přímo nabízejí. Pátrali jsme proto po opodstatněnosti této pověry a možných protiopatřeních. Radu nám poskytla paní Olga Bušková, lektorka a poradkyně Feng Shui. Podle ní je toto tvrzení pravdivé, ale existuje protiopatření: Pokud chcete dát nože jako dar, převažte je červenou stužkou a dejte čínskou minci - tím se vykupujete ze střetu a Váš vztah s obdarovaným může díky krásnému dárku jen vzkvétat.

Cílem nádobí Royalty Line je udělat z povinnosti radost. Rádi bychom, aby Vám nádobí Royalty Line čas strávený přípravou pokrmů co nejvíce zpříjemnilo. Abyste lépe jedli a snad i lépe žili. Věříme, že nahrazení starého, ošklivého, odřeného, nefunkčního nádobí novými, praktickými, kvalitními a pěknými kousky k tomu přispěje. Paní Bušková nám poradila dalších pár věcí, díky kterým můžete s minimálním úsilím vnést do svého domova ještě o něco více harmonie. Zde je:

Deset tipů pro vaši kuchyni aneb jednoduché rychlé úpravy, díky kterým můžete začít nejen s radostí vařit, ale i zlepšit vztahy v rodině. Věděli jste, že kuchyni se říká srdce domova? Jaká je v ní energie, takové jsou vztahy, blahobyt a zdraví v rodině. V kuchyni připravujeme jídlo, a když se v ní necítíme dobře, nejenže se nám nechce vařit, ale také můžeme mít tendenci častěji odcházet z domova.

1.Udělejte si v kuchyni pořádek a zbavte se nepotřebných věcí.

Vyhoďte staré potraviny, ve kterých zůstává stará energie. Kuchyň přeplněná zbytečnými věcmi vás může pozvolna vyčerpávat.

 2.V kuchyni byste měli mít čisté plochy.

Díky tomu se vám bude se vším začínat lehčeji. Čistota v nás totiž evokuje chuť něco dělat, naopak špinavé nádobí a nepořádek nás zatěžuje a zastavuje.

 3. Co se týká barev, zelená podporuje zdraví a chuť vařit, oranžová a cihlová zase chuť k jídlu, hnědá je nakloněna touze po stabilitě a pastelové barvy vytvářejí v prostoru harmonii.

 4. Zatímco díky čerstvým bylinkám, řezaným květinám a rostlinám s velkými listy do vaší kuchyně vpluje čerstvá energie a vy se budete cítit lépe, vystavené nože a špičaté rostliny vás budou provokovat k vyostřeným situacím. Doporučuji mít nože schované v šuplíku.

 5. Opravte cokoli, co nefunguje.Vše, co ignorujete, se prolíná do vašeho života – kapající kohoutek nebo rozbitá myčka přispívají k váznutí komunikace. Když nefunguje sporák, utíkají vám peníze. Na ledničku si navíc nedávejte svoje sny a přání, protože je tak nevědomky posíláte k ledu.

 6. Dřez a sporák by neměly být vedle sebe, protože prvek vody a ohně je pak ve vztahu ničení a ovládání. Umístění vedle sebe nebo naproti sobě může vést k hádkám a konfliktům v rodině. Když to nejde změnit, je dobré do prostoru dodat element dřeva. Může to být dóza s vařečkami, zelené rostliny, bylinky v květináči, dřevěné prkénko nebo mísa.

 7. Pokud stojíte u sporáku, měli byste vidět dobře na dveře, ať už přímo, nebo z boku. Jen tak můžete připravovat jídlo v klidu a s dobrou energií. Stojíte-li zády, je dobré dát si nad sporák lesklou desku nebo zrcadlo. Umístěním zrcadla za hořáky navíc zdvojnásobujete zlepšení finanční situace.

 8. Vařte na všech plotýnkách a také je udržovat čisté, protože každá z nich je spojena s některou oblastí života. Když stojíte u sporáku, ta vpravo dole vypovídá o vašich přátelích, vpravo nahoře o vztazích, levá dolní je spojena s domovem a horní s financemi. Pokud je nevyužíváte všechny rovnoměrně, je dobré nechat je jednou za čas rozehřát.

 9. Jídelní stůl je ideální místo k setkávání. Neměl by mít ostré hrany,neboť to podporuje tendenci jít do vyhrocených situací. Když je kulatý, oválný nebo bez hran, jsme schopni udělat ústupek. Hojnost v rodině lze podpořit tím, že prostředek stolu rozzáříte živou květinou, mísou s čerstvým ovocem.

 10. Krásné vaření a dobrou chuť :-)

 Olga Bušková

Lektorka a poradkyně Feng Shui

Olga je poradkyní a lektorkou Feng Shui, ve své práci se zaměřuje hlavně na správné nastavení harmonie v prostoru. Při navrhování interiéru velmi často pomáhá klientům najít barevnost na základě jejich typologie. Na interiéru řešeném pomocí Feng Shui nemusí být na první pohled nic nápadného. Co ale bude jiné, je atmosféra neboli jeho energie. 

Olga vystudovala školu Feng Shui, Home Stagingu a Designu. V České republice má obchodní zastoupení pro prodej  harmonických obrazů od Martina Vrabka.

www.olgabu.cz

 

 

Veškeré zboží skladem

+ 5000
zákazníků

Garance spokojenosti

Proč právě Royalty Line

Doprava zdarma

při nákupu nad 1999,-

Dnes objednáte

dnes odešleme

Zákaznická linka

rádi Vám se vším poradíme

Centrum soukromí