OTÁZKY

Jaké jsou výhody keramického, mramorového a diamantového nádobí?

Pro zjednodušení budeme používat označení keramika jak nádobí s keramickou vrstvou, tak pro nádobí s vrstvou mramorovou i diamantovou. Rozdíl vysvětlíme později.

Keramické nádobí je antiadhezní. To znamená, že se v porovnání s nerezovým nádobím mnohem méně připaluje a jídlo je možné připravovat i prakticky bez tuku. Ocení to i ti, kteří s tukem nemají problém. Vyhnete se totiž použití přepáleného tuku tím, že můžete například při přípravě palačinek nebo lívanců dát tuk přímo do těsta, a tak se vám při pečení nepřipaluje.

Další výhodou je citlivost k potravinám. Potraviny obsahují bohaté spektrum živin mj. vitamínů a minerálů. Vařením se pak živiny ničí. Některé už jen samotnou tepelnou úpravou, další pak při styku s kovem. Je nasnadě, pokud se styku s kovem vyhnete, například používáním keramického nádobí a nožů, výsledný pokrm bude kvalitnější. To se projeví jednak na chuti, ale třeba i na tom, do jaké míry vás připravený pokrm zasytí. Je známo, že mnohdy tělo reaguje zdáním hladu na nedostatek určitých živin. Tím, že budete jíst kvalitní potraviny, můžete pravděpodobnost této iluze hladu snížit, což v konečném důsledku pocítíte na váze i na oblečení.

Jaký je rozdíl mezi keramikou, mramorem a diamantem?

Nejvýznamnější rozdíl je estetický. Keramika je bílá, což má své estetické hledisko, ale může to být i praktické při přípravě některých pokrmů, kdy barva hraje roli, např. jíška, polévky, karamel, omáčky apod. Mramor tmavší, jakékoli nečistoty či případné odřeniny jsou méně vidět, což má své výhody i nevýhody - můžeme to přirovnat k bílému a tmavému oblečení - obojí má své. 

Diamantový povrch, tzn. keramika s přídavkem krystalků syntetického diamantu, je specifický svým vzhledem, ale i svou odolností, byť i zde platí doporučení vyhnout se styku s kovovými předměty (kovové metly, drátěnky, nože).

Jak je to s mytím v myčce? 

V návodu k použití nádobí se dočtete, že keramické nádobí je vhodné před prvním použitím mírně potřít tukem a setřít hadříkem. Tuk totiž podporuje antiadhezní vlastnosti nádobí. Naopak mycí prostředky na nádobí tuk rozpouštějí. Navíc jsou různě agresivní a jejich vlastnosti není možné garantovat. Nádobí udělá lépe, když je pouze otřete hadrem bez použití čisticího prostředku. Testovali jsme však nádobí i v myčce a nádobí nijak netrpělo. Největší riziko v myčce je paradoxně dáno možností odření o kovové části myčky. Někdy se také může stát, že s některými detergenty nádobí reaguje tak, že spodní část může špinit. V tomto případě stačí omýt hadrem a zvážit volbu čisticích prostředků, viz níže. 

Jsou hrnce a pánve vhodné do trouby? 

Pokud chcete něco vyloženě péct v troubě, delší dobu při vysoké teplotě, určitě doporučujeme raději pekáč, například ARG34 lze použít jak na sporáku, tak v troubě. Sady hrnců a nově i jednotlivé kusy, které neobsahují žádné plastové součásti, je rovněž možné dát do trouby, neboť zde není, co by se vysokou teplotou poškodilo. Poklice hrnců snesou jistě teplotu do 200 °C. 

Jak zajistit co nejdelší životnost keramického nádobí?

V první řadě zabraňte styku s kovovými částmi, ať už se jedná o kovové nádobí jako různé obracečky apod., tak o mytí v myčce. Pokud máte pocit, že se nepřilnavé vlastnosti nádobí ztrácí, ošetřete je tukem jako před prvním použitím. Velikou roli hraje i volba čisticích prostředků - viz níže. 

Jaký je rozdíl mezi noži keramickými, ocelovými, noži s antiadhezní vrstvou a dalšími noži v nabídce?

Keramické nože neobsahují kov, který může "zabíjet" určité živiny v potravinách, zejména v ovoci a zelenině. Možná k vám v minulosti dorazila tzv. kefírová houba, která měnila plnotučné mléko na kefír. Houba však nesměla přijít do styku s kovem, jinak umřela. Podobně se chovají i jiné živé látky. Další výhodou keramických nožů je, že zůstávají ostré a není třeba je brousit. Používáme je např. i v našem skladu k řezání kartonů a fungují skvěle. Nevýhodou naopak je jejich křehkost. Když se jimi pokusíte otevřít konzervu či uříznout kost nebo zmrzlinu, můžou se snadno zlomit. 

Ocelové nože naopak jsou bytelné, stará dobrá klasika. Je těžké je zlomit, ale je nutné je brousit, neboť se po čase ztupí. Některým látkám obsaženým zejména v ovoci a zelenině pak kontakt s kovem může škodit. Na krájení masa, včetně kostí, tužší zeleniny např. zelí či melounů, zmrzlých potravin, třeba špenátového protlaku, jsou ideální.

Ocelové nože potažené antiadhezní vrstvou jsou do jisté míry kompromisem. Antiadhezní povrch má antibakteriální úpravu a snadno se čistí. Nabízejí také velké množství designových variant. Jsou zkrátka krásné. Je však třeba je stejně jako ocelové nože pravidelně brousit. Při broušení je třeba brousit pouze ostří, aby nedošlo k poškození keramické vrstvy. Nespornou výhodou je i jejich originální design

Existuje pověra, že nože by se neměly dávat jako dárek. Je to pravda?

Ano, údajně přeříznou vztahy s obdarovaným. Existuje ale protiopatření. Dárek převažte červenou stuhou a přidejte minci na „vykoupení“ pověry. Vztahy s obdarovaným zůstanou zachovány a navíc bude mít radost z hezkého a praktického dárku

Proč nakoupit právě ve vašem obchodě?

S Royalty Line žijeme. Od vstupu na český trh nádobí sami používáme a zkoušíme. Kdykoli k nám napíšete, zavoláte nebo přijdete, dostane se vám kompetentní odpovědi od někoho, pro koho nádobí ani klienti nejsou položkou v seznamu. Poznáte to i z našich zcela originálních popisků. 

Jsou situace, kdy se nám při nejlepší vůli nepodaří vyhovět přání zákazníků. Zasekne se dodávka, vloudí se chyba, přehlédne se skladník. I v tuto chvíli se snažíme se zákazníky mluvit a najít řešení, aby zákazníkovy potřeby nezůstaly nezodpovězené. Řídíme se marketingovou poučkou: Snažte se vždy dát zákazníkovi o trochu víc, než čeká. 

Záleží na volbě čisticích prostředků?

Jsme zvyklí věnovat pozornost výběru potravin, obsahu chemických přísad, hlídáme takzvaná "éčka", jsme si vědomí toho, že příliš nízká cena s sebou nese řadu chemikálií a náhražek. Mnohdy nám ale uniká, že i čisticí prostředek, v němž nádobí myjeme, svým způsobem také konzumujeme. Pokud tedy koupíme to nejlevnější, co nám přijde pod ruku, je pravděpodobné, že to nebude pro naše tělo a ani pro naše nádobí to nejlepší, o tom, co s odpadní vodou vracíme do přírody, ani nemluvě. Na trhu je stále více dostupných šetrných ekologických prostředků, které dělají dobře přírodě, vašemu nádobí a především - vašemu tělu. Na dotaz vám rádi zašleme námi ozkoušené vzorky k otestování. 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.